Proiectul pilot „ART Mindspace” este un proiect inovator care se desfășoară în perioada iunie-septembrie, având ca participanți 16 copii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani. Inițiat de Paula Iancu și Daniel Miron, doi tineri reșițeni pasionați de artă și tehnologie, proiectul își propune să familiarizeze copiii cu tendințele din arta contemporană și să îi încurajeze să experimenteze atât știința, cât și arta.
Etapa a treia a proiectului se desfășoară timp de trei zile la Centrul de Tineret „Mansarda” din Reșița. Paula și Daniel au gândit o serie de ateliere interdisciplinare care abordează arta și tehnologia într-un mod inovator. Ideea proiectului a apărut după ce cei doi au participat la bienala de artă de la Galeria „Art Encounters” din Timișoara, unde au fost fascinați de o instalație interactivă care a combinat arta cu tehnologia.
Scopul principal al proiectului este de a stimula interesul copiilor față de noile forme ale artei contemporane, într-un mediu în care expunerea la aceste tendințe culturale este mai redusă. Centrul Mansarda a fost ales ca loc de desfășurare a proiectului, datorită atmosferei liber și deschisă pe care o oferă.
Finanțat prin Fondul Științescu Banatul Montan, proiectul are un buget de 8.400 de lei și se desfășoară în trei etape distincte. În prima etapă, copiii au fost familiarizați cu tehnici compoziționale și notiuni de bricolaj și estetică, în timp ce în a doua etapă au lucrat cu softuri de modelare și imprimante 3D.
În etapa actuală, copiii învață noțiuni de robotică și lucrează cu motorașe și senzori pentru a crea instalații interactive. Rezultatele muncii lor vor fi expuse în luna septembrie într-o locație care va fi stabilită ulterior.
Paula și Daniel sunt încântați de implicarea și curiozitatea copiilor și își doresc să continue și să îmbunătățească proiectul în viitor, în funcție de feedback-ul primit de la participanți. ART Mindspace este un exemplu inspirațional de cum arta și tehnologia pot fi integrate într-un mod educativ și captivant pentru copii.