Aflam de la Banca Națională că averea românilor se mărește de la an la an, ba chiar s-a dublat față de acum un deceniu. În medie, valoarea trece de 80 de mii de lei de locuitor, însă problema este că și datoriile cresc în același timp.
Potrivit calculelor făcute de specialiștii de la Banca Națională cu date de la Institutul de Statistică, avuția românilor a trecut de 84.000 de lei anul trecut. Aceasta înseamnă aproximativ 17.000 de euro, o sumă cu care am putea cumpăra o mașină nouă. Cea mai mare parte a acestei averi este cea financiară, incluzând venituri, bani în conturi bancare, fonduri private de pensii (Pilonul II și III), titluri de stat și acțiuni listate la bursă. Partea rămasă este cea nefinanciară, cum ar fi locuințele – fără terenuri, mașini, bijuterii sau tablouri.
Economiștii sunt de părere că inflația mare din ultimii ani nu ne-a lăsat să ne bucurăm pe deplin de progresul înregistrat în ceea ce privește creșterea averii. Deși în ultimii 10 ani avuția medie s-a dublat, inflația a făcut ca mulți români să nu simtă această creștere. Christian Năsulea, profesor de economie, explică că percepția unor români că situația lor financiară s-a deteriorat ține de inflația din ultimii ani și de creșterea prețurilor.
Diferențele dintre mediul rural și urban rămân semnificative. În orașele mari, veniturile sunt mai mari, iar locuințele sunt mai scumpe în comparație cu restul zonelor. Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al Asociației Analiștilor Financiari, subliniază că avuția românilor crește odată cu creșterea economică, datorită creșterii prețurilor activelor reale și a Pilonului II de pensii.
De menționat este faptul că banii obținuți în mod ilegal nu sunt incluși în statisticile privind averea înregistrată oficial. Economia subterană din România reprezintă aproximativ 30% din Produsul Intern Brut, conform ultimelor estimări.
În concluzie, deși avuția românilor a crescut semnificativ în ultimul deceniu, inflația și datoriile în continuă creștere au făcut ca mulți să nu simtă îmbunătățirea situației lor financiare. Este important ca această creștere să fie gestionată cu responsabilitate pentru a asigura un viitor financiar stabil și prosper pentru toți românii.