14.5 C
București
vineri, septembrie 20, 2024

CFA România: Politica fiscală, principalul factor de risc pentru stabilitatea financiară a României

Impredictibilitatea fiscală este una dintre cele mai mari piedici în conturarea planurilor de business pe termen lung pentru majoritatea executivilor din România. Această problemă este considerată și principalul risc asupra stabilității financiare a țării, conform Asociației CFA România.

Potrivit lui Adrian Codirlașu, Vicepreședinte al Asociației CFA România, politica fiscală reprezintă principalul risc asupra stabilității financiare a României. Deficitul bugetar este estimat să depășească 7% din PIB în acest an, iar acest lucru este asociat cu o ușoară scădere a anticipațiilor de creștere economică pentru perioada curentă.

În luna iulie, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat o ușoară scădere, ajungând la 52,0 puncte. Această situație a fost determinată de o scădere a componentei de anticipație a indicatorului, în timp ce componenta de condiții curente s-a majorat.

Anticipările privind inflația pentru următoarele 12 luni au scăzut, cu o valoare medie de 4,43%. Aproximativ 47% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației, în timp ce 41% se așteaptă la o stabilizare a acestui indicator.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, majoritatea participanților (82%) anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Valorile medii anticipate pentru cursul euro-leu sunt de 5,0258 lei pentru un euro pentru următoarele șase luni și 5,1062 lei pentru un euro pentru următoarele 12 luni.

Deficitul bugetului de stat pentru anul 2024 este estimat la 7,1% din PIB, iar anticipațiile de creștere economică pentru anul curent sunt de 2,5%. Datoria publică, exprimată ca procent în PIB, este anticipată să crească la 54% în următoarele 12 luni.

Un sondaj realizat în luna iulie a arătat că media anticipațiilor privind aderarea României la zona euro este de 11 ani. Există opinii variate, cu valori anticipate între 5 și 20 de ani, iar există și păreri conform cărora România nu va adera la zona euro.

Sondajul realizat lunar de Asociația CFA România cu privire la anticipațiile analiștilor financiari este un indicator important pentru activitatea economică din România pe termen de un an. Participanții la sondaj sunt membri ai Asociației CFA România și candidați pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

În concluzie, impredictibilitatea fiscală reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru stabilitatea financiară a României. Este important ca autoritățile să ia în considerare aceste aspecte și să adopte politici fiscale care să ofere predictibilitate și să stimuleze mediul de afaceri în țară.

Latest news
Related news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.