27.4 C
București
duminică, septembrie 8, 2024

OMS solicită utilizarea vaccinurilor ARN mesager pentru gripa aviară, declanșând o nouă controversă mondială

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni o iniţiativă pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva gripei aviare în ţările cu venituri mici şi medii, bazate pe tehnologia ARN mesager, care s-a dovedit eficientă împotriva COVID-19. Proiectul este condus de compania biofarmaceutică argentiniană Sinergium Biotech, care a început deja să dezvolte vaccinuri candidate împotriva virusului gripei aviare H5N1.

Virusul gripei aviare H5N1 a apărut în 1996, iar numărul focarelor la păsări a crescut exponenţial după anul 2020, afectând și mamiferele, precum morsele sau vacile de lapte. Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a avertizat că evoluţia gripei aviare în regiunea Asia-Pacific, cu o transmitere tot mai frecventă la om și apariția unei noi variante a virusului, este alarmantă.

Înainte de debutul studiilor clinice, Sinergium Biotech va trebui să stabilească fezabilitatea vaccinurilor sale candidate. Odată ce datele preclinice vor fi disponibile, tehnologia, echipamentele și expertiza vor fi împărtășite cu o rețea de producători din alte țări pentru accelerarea dezvoltării vaccinurilor și îmbunătățirea pregătirii în fața unei posibile pandemii.

Această inițiativă face parte din Programul de transfer de tehnologie ARNm, lansat de OMS și de Medicines Patent Pool (MPP), care vizează facilitarea dezvoltării medicamentelor esențiale și îmbunătățirea accesului la acestea. Programul, la care participă 15 țări, a fost lansat în 2021 pentru a oferi țărilor cu venituri mici și medii mai multe resurse în vederea producției de vaccinuri.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat importanța acestei inițiative pentru promovarea cercetării, dezvoltării și producției în țările cu venituri mici și medii, astfel încât lumea să fie mai bine pregătită pentru o posibilă pandemie.

În ceea ce privește gripa aviară, OMS a făcut apel la o mai bună monitorizare și raportare a cazurilor la animale și la oameni, precum și la schimbul de probe și secvențe genetice. Unele țări au dezvoltat și autorizat vaccinuri împotriva virusurilor gripei aviare în cadrul activităților lor de pregătire pentru pandemii.

Martin Friede, care conduce unitatea de cercetare asupra vaccinurilor la OMS, a subliniat importanța concentrării pe vaccinurile ARNm pentru dezvoltarea unei capacități de producție durabilă. Deși unele companii precum Moderna și Pfizer ar fi capabile să producă vaccinuri mult mai rapid, sistemul ARNm ar permite partenerilor Sinergium să înceapă producția într-un timp rezonabil și ar contribui la evitarea dependenței de ajutor a țărilor sărace.

În concluzie, inițiativa OMS pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva gripei aviare în țările cu venituri mici și medii reprezintă un pas important în pregătirea pentru posibile pandemii viitoare. Tehnologia ARN mesager se dovedește a fi o soluție eficientă și promițătoare în lupta împotriva bolilor infecțioase, oferind oportunități noi pentru producția rapidă și eficientă de vaccinuri.

Latest news
Related news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.